Logo Motortrails.nl motorreizen

Colombia El Dorado

Dag 1 - Amsterdam - Santa Marta 
Na een lange vlucht kom je dezelfde dag nog aan in Santa Marta. Santa Marta ligt direct aan de Caribische kust en is naast Cartegena één van de belangrijkste bestemmingen voor de bezoekers van de Colombiaanse Caribische kust. Je vindt hier een breed aanbod aan activiteiten. 

Dag 2 - Santa Marta - Minca
We rijden naar Minca, een klein plaatsje in de buurt en beroemd om zijn organische aanbouw van koffie. Hier ontvluchten we de hitte van de stad en maken een avontuurlijke offroad tour door de tropische bossen. We kunnen een bezoek brengen aan een echte koffiefinca waar ook nog lokaal bier gebrouwen wordt .  We verblijven in het dorpje in een hotel met prachtig uitzicht over de bergen en waar vele kolibries rond fladderen. 

Dag 3 - Minca - Fundación 
We verlaten het aangename klimaat van Minca  en rijden ene klein stuk langs de hoofdweg totdat we de zijweg bereikt hebben vanaf hier gaan we offroad de bergen op tot San Javier. Dit is een klein, verborgen dorp, dat uitsluitend van de koffieteelt leeft. Hier zien we zien we hoe de koffieboon is gekweekt, geoogst en verwerkt of voorbereid wordt voor de export. Na de lunch bij de boeren rijden we terug naar het dal en bereiken in de late namiddag van Márquez, de geboorteplaats van Gabriel García Marquez.  We overnachten in Fundación.

Dag 4 - Fundación - Mompóx 
Vanaf Fundación rijden we eerst over een asfaltweg. Vervolgens gaat het over in zandige paden door naar Mompóx. Dit is een koloniaal pareltje van Colombia. Hier komen relatief weinig toeristen door de afgelegen ligging in de bergen. Het is het mooie, kleine zusje van het overvolle Cartagena. We moeten Colombia's grootste rivier de Río Magdalena met een pontje oversteken om onze Mompóx de eindbestemming van vandaag te bereiken. Vanaf het dakterras van het hotel hebben we een fantastisch uitzicht over het platteland en de stad.

Dag 5 - Mompóx - verblijf
De lange etappe van gisteren heeft zich geloond. De stad Mompóx ligt relatief verborgen van de gebaande toeristische paden. Hier ervaar je het ware Colombia en je waant je als in een roman van Gabriel García Márquez. Een vrije dag die je naar believen kunt invullen. Slenteren of fietsen door het oude koloniale centrum, zwemmen in de Rio Magdalena of een boottochtje over de rivier, musea bezoeken die inzicht geven in het Colombiaanse verleden, of een bezoek brengen aan een zilversmid. Mompóx is namelijk beroemd om zijn filigraan zilversieraden. Degene die zijn motor niet een dag wil laten staan kan een offroad tour ondernemen in het mooie Momposinische binnenland. 

Dag 6 -  Mompox - Playa de Belén
Vanaf Mompox gaat het verder langs de oevers van de Rio Magdalena. De route is stoffig en heet, een landschap zoals in een western. Eenmaal bij El Banco aangekomen rijden we via de hoofdweg naar Aguachica. Daar verlaten we de vlakte en volgen een mooie en schaduwrijke geasfalteerde weg die ons in de heuvels van Ocaña tot aan Playa Belén leidt.

Dag 7 - Playa de Belén - verblijf
Playa Belén is een mooi, klein dorp, dat imponeert met zijn koloniale karakter. Na de hitte in Mompox wacht ons hier een meer gematigd klimaat. Het dorp ligt aan het Parque de Estoraques, waarvan we de rotsformaties en natuurlijke grotten zullen bekijken. Met de motor kun je naar het uitkijkpunt Los Pinos rijden en het landschap bewonderen. Wil je nog meer avontuur dan is er nog de Zipline in Playa Belén.

Dag 8 - Playa de Belén - Pamplona
De eerste helft van de dag rijden we over bochtrijke, geasfalteerde bergwegen tot 2400m. Op het hoogste punt kunnen we genieten van een typisch Colombiaanse lunch. Daarna gaat het weer bergafwaarts richting  het grensstadje Cucuta, waar we onze weg vinden midden door de drukke stad.  Over een rustige landweg gaat het verder richting Pamplona. Hier is het vrij koel met een gemiddelde temperatuur van 16 graden. Voor het eerst tijdens de reis in Colombia zie je mensen in een donsjack en een muts. Ons hotel ligt direct aan de Plaza en heeft de charme van een antiekwinkel. Van schrijfmachine tot antieke strijkijzers, de eigenaar heeft alles wat oud en bijzonder is verzameld.

Dag 9 - Pamplona - Capitanejo
Door een mooi groen landschap slingert de weg zich omhoog richting Capitanejo. Vanaf 3200m hoogte, net na Chitagá  is het voorbij met het asfalt en gaan we verder tot 4000 meter over een onverharde weg. Op deze hoogte is het vaak mistig en fris, houd daarmee rekening met de keuze van je kleding. In deze ijle lucht bewegen de motoren zich in de tweede versnelling voort, op heldere dagen een voordeel zodat je tijd hebt om van het geweldige uitzicht te genieten. Hoewel we gebruik maken van een provinciale weg tref je hier nauwelijks verkeer. Vanaf Málaga stijgen de temperaturen weer en rijden we door het prachtige prentenboeklandschap van Capitanejo.

Dag 10 -  Capitanejo - El Cocuy
Onverhard rijden we omhoog naar het Nationaal Park El Cocuy. We krijgen zicht op de besneeuwde bergtoppen met enkele giganten van over de 5000 meter. De boeren in deze regio leven voornamelijk van de teelt van uien.  De mensen onderweg zijn erg vriendelijk en open en ze verheugen zich over onze komst. In de dorpen ontmoeten ze elkaar en ruilen ze hun waren.  Rond het middaguur arriveren we in El Cocuy en hebben we voldoende tijd voor een ritje via kleine  weggetjes tot ongeveer 3800m hoogte. Vanaf hier heb je het beste uitzicht op de imponerende bergtoppen. Onze overnachtingplaats bevindt zich op "slechts" 3000m hoogte.

Dag 11 - El Cocuy - Mongui
Vandaag hebben we weer een lange rijdag voor de boeg. Via een asfaltweg gaan we naar "La Uvita" vervolgens rijden we de rest van de dag over onverharde weggetjes door het gigantische berglandschap van de Andes. Na bijna elke bocht zou je willen stoppen om je te verbazen over het geweldig mooie uitzicht. Zachte heuvels en ruige bergen wisselen elkaar af, het panorama is gewoon gigantisch. We passeren de dorpen Chita en Jérico, die zo afgelegen zijn dat men nog steeds echt verbaasd is om toeristen te zien. Een zeer speciale en unieke wereld, waar we bevoorrecht zijn om er een kijkje te mogen nemen.  Vol nieuwe indrukken komen we aan in het betoverende plaatsje Mongui. We bevinden ons nog steeds op 3000m hoogte, de lucht blijft hier koel en ijl. Mongui staat bekend om het vervaardigen van voetballen, vandaar dat je deze in het hele dorp tegen komt. .

Dag 12 - Mongui - Barichara
Via Duitama gaat het richting Barichara. We gaan nogmaals over een pas van 4000 meter alvorens het  bergafwaarts gaat over een steenachtige en af en toe modderige weg. We passeren een dorp van de Tao-sekte, die hier in 'the middle of nowhere' een kolonie hebben gesticht en er geheel  zelfvoorzienend leven. Ook enkele Europeanen zijn hier terecht gekomen en je ziet voor het eerst in de straten blonde kinderen spelen. Vanaf Charalá gaat het verder via een asfaltweg, maar na 60 km onverhard rijden is dit geen straf. We overnachten in het koloniale stadje Barichara, wat op 1336 meter hoogte ligt en dat merken we aan de temperatuur. 

Dag 13 -  Barichara - verblijf
Barichara is ideaal om te winkelen en er op uit te gaan. Er zijn heerlijke restaurants, leuke souvernirwinkeltjes en je kunt het werk van de plaatselijke steenhouwers bewonderen. Er zijn ook avontuurlijke activiteiten zoals raften of paardrijden. Als je gewoon wilt relaxen is het heerlijk om vanaf de plaza het kleurrijke schouwspel in de stad te bekijken. 

Dag 14 - Barichara - Giron
De route naar Giron begint met een mooie, lange off-road passage tot Zapatoca. Hier genieten we van een lunch in typische Santander-stijl. Specialiteit van de regio zijn tamales:  gevuld deeg gewikkeld in bananenbladeren. De kathedraal is een bezoek waard, net als het Don Quixote Museum. Vanaf Zapatoca voert ons een mooie bergweg met heerlijke uitzichten naar Giron waar we overnachten in een hotel in de oude stad. 

Dag 15 - Giron - Aguachica
Met de rit naar Aguachica laten we het Andesgebergte achter ons. We passeren bananenplantages en kleine dorpjes en tegen de middag is het weer vlak en heet. Deze route wordt  de "Ruta del Sol"  genoemd en verbindt de Andes met de kust.

Dag 16 - Aguachica - Pueblo Bello 
Verder gaat het richting noorden. Tot Bosconia rijden we over de hoofdweg, daarna slaan we af richting Valledupar. Voordat we daar aankomen, nemen we de afslag naar Pueblo Bello, een slaperig dorp dat de Colombiaanse boeren en veeboeren delen met de lokale Arahuac-indianen. Het centraal gelegen hotel is eenvoudig, maar beschikt over een heerlijk dakterras met hangmatten. 

Dag 17 - Pueblo Bello - verblijf
Vandaag is het mogelijk het dorpje Nabusimake te bezoeken in een aangepaste verhoogde jeep. Via een heel erg slecht pad begeven we ons op een spannende tijdreis naar dit dorp. Nabusimake is het ceremoniële centrum van de Aruhuaco-indianen en voert zijn bezoekers mee in de precolumbiaanse tijd,  een hele andere wereld. Wij komen meer te weten over de cultuur van de indianen, hun kijk op de wereld en over hun leven in eenheid met de natuur.  Het is ook mogelijk om een tochtje op de motor te maken in de prachtige omgeving. 

Dag 18 - Pueblo Bello - Palomino
Door het achterland  en via het woestijngebied in de regio "La Guajira"  waar voornamelijk de Wayúu Indianen  leven, gaat het vandaag weer terug naar de kust. We nemen een mooie maar pittige offroad afkorting door het bos, heb je meer zin in asfalt dan rij je samen met de volgauto een stukje om. Het wordt  een lange dag rijden maar het is dan ook heerlijk om in Palomino de dag te eindigen  op het door palmen omzoomde zandstrand.

Dag 19 - Palomino - verblijf
De plaatsje ligt tussen twee rivieren die vanuit de Sierra Nevada worden gevoed.  Het gebied leent zich prima voor wandelingen, paardrijdritten en watertubing op de rivier. Degene die aan het strand relaxen genieten van het fantastische uitzicht op de met sneeuw bedekte bergen van de Sierra Nevada aan de ene kant en de Caribische Zee aan de andere kant. 


Dag 20 - Palomino - Santa Marta
Over een prachtige kustweg begeven we ons weer richting Santa Marta. Eventueel kunnen we nog een klein uitstapje maken in de Sierra Nevada alvorens we de motoren inleveren. We verblijven in het koloniale centrum van Santa Marta. Hier kun je nog je laatste souvenirs inslaan en heerlijk genieten op een terrasje aan zee op de de plaza.   

Dag 21 - Santa Marta - vertrek
De tijd is alweer gekomen om afscheid te nemen van dit prachtige land met zijn vriendelijke bevolking. Vol nieuwe indrukken kun je met een tevreden gevoel de terugreis aanvaarden. 

Dag 22 - Aankomst Amsterdam
 

 

  • Film

Meld je aan op de nieuwsbrief, bekijk onze videos en de reisplanner