Logo Motortrails.nl motorreizen

Cambodja Avonturen

Dag 1 - Vertrek Amsterdam

Dag 2 - 3 - Aankomst Phnom Penh - verblijf
In de loop van de eerste dag maak je kennis met je motor en de reisleiding. De volgende dag maken we een rit door Phnom Penh. Zo wen je aan je motor en aan de Cambodjaanse verkeersregels. In de middag bezoeken we het Toul Sleng (S21) Museum. Hier werden tussen 1975 en 1979 duizenden van contrarevolutionaire gedachten beschuldigde burgers verhoord, gemarteld en op 7 na alle gedood. De voormalige school laat een naargeestige indruk op je achter.

Aansluitend gaan we naar de ‘Killing Fields’ van Chuoeng Eck. De gevangenen van S-21 werden op de meest brute manieren om het leven gebracht om kogels te besparen. Ter nagedachtenis van de gebeurtenissen is op het terrein een tempel gebouwd met daarin de tot dusver opgegraven schedels. Als we tijd hebben bezoeken we de sfeervolle Wat Phnom tempel. Na deze indrukwekkende dag belanden we op een van de vele terrasjes langs de Mekong rivier in Phnom Penh.

Dag 4 - Phnom Penh - Kratie
Een vroege start voor een mooie afwisselende dag. Na slechts 1 kilometer motorrijden nemen we een veerpont om de Mekong over te steken. We ontlopen hiermee de verkeersdrukte van Phnom Penh en begeven ons gelijk op smalle paden en wegen. We rijden langs de Mekong, door dorpen en passeren vele tempels. We zullen rondom Kampong Cham een lokale lunch nuttigen. Vervolgens continueren we onze weg. We rijden letterlijk door de achtertuinen van de locale bevolking. Na een bezoek aan de mooie Han Chey tempel, met haar prachtige uitzicht over de Mekong, vervolgen we onze weg naar langs de rivier, die we nog een keer oversteken op weg naar Kratie. Onder het genot van een drankje kan je voor het hotel, zittend aan de rivier de zon onder zien gaan.

Dag 5 - Kratie - Sen Monorom
Vandaag rijden we naar Sen Monorom. Dit kleine stadje in de voormalige jungle is de hoofdstad van de Mondulkiri provincie. Voormalig jungle is ontbost voor rubberplantages, rijstvelden en andere agrarische productie. Eerst nemen we de recentelijk verbeterde NH7 richting Snoul, waarbij we af en toe van het pad af gaan, om tussen de rijstvelden door gravel op te snuiven. Vervolgens rijden we richting het oosten. We overleggen welke route we voglende het laatste stuk naar Sen Monorom.

Dag 6 - Sen Monorom - Ban Lung
Vandaag rijden we naar Ratanakiri provincie, deze is verstopt in een hoekje grenzend aan Laos en Vietnam. Dit is een dunbevolkt bebost gebied met bergen, watervallen, kratermeren en etnische minderheden (“Kmer Loeu”, of “hoogland Kmer” genoemd). Hier zijn ook veel edelsteen mijnen. De weg is recentelijk vernieuwd en over een goede asfalt weg rijden we naar het noorden, tot aan Tonle Srepok rivier. Dan rijden we via bredere gravel wegen, door kleine dorpjes, bossen en plantages naar Ban Lung, waar we ons aankomstdrankje kunnen drinken met uitzicht op een meertje.

Dag 7 - Ban Lung - Stung Treng
We duiken vandaag dieper de provincie in, waarbij we ook het asfalt achter ons laten. Via smalle gravelpadjes modderwegen en slingerende bergpaden rijden we naar de voeten van het Virachey National Park. Tussendoor stoppen we bij het Yeak Lam krater meer. Dit is een 4000 jaar oud meer, wat zeer populair is bij lokale families om te picknicken. Na de oversteek over de rivier volgens we een zanderig pad door de bossen. Dit is best een pittig stuk, voordat we weer in de bewoonde wereld komen. Dit is een pittige dag en als alternatief kunnen we de hoofdweg met nog een paar omleidingen volgen richting Stung Treng.

Dag 8 - Stung Treng - Sre Aem
Vanochtend staan we op tijd op om over de Mekong Rivier te gaan, we volgen deze tot aan de grens met Laos. We komen enkele mooie stroomversnellingen tegen en wellicht zien we nog een van de rivierdolfijnen. Vervolgens rijden we richting het westen. We rijden voornamelijk over hobbelige en smalle paden door rijstvelden en dichte begroeiing naar Anlung Chrey. Hier pauzeren we. Onze avontuurlijke rit gaat verder door het platteland. We rijden langs het Boeng Peae Wild Life Centre om de eindigen in Sre Aem een klein stadje dichtbij de Preah Vihear Tempel.

Dag 9 - Sre Aem - Koh Ker
In de ochtend maken we ons op voor een bezoek een de Preah Vihear tempel. Deze ligt circa 30 km van Sre Aem en ligt op de top van een berg. De steile rit naar boven zal een klein uurtje duren. Vanaf de top van de berg heb je een prachtig uitzicht over de Cambodjaanse vlaktes. Preah Vihear is gerelateerd aan het complex van Angkor wat, alleen veel minder bezocht door toeristen vanwege het afgelegen gebied. Het ligt op enkele meters afstand van de grens met Thailand en was een aantal jaren terug nog reden voor een militair conflict tussen de twee landen toen Thailad plotseling de tempel tot haar bezit claimde. Na de afdaling hebben we lunch in Sre Aem en rijden over een gravel weg richting Koh Ker.

Dag 10 - Koh Ker - Siem Reap
Na het ontbijt bezoeken we het Koh Ker tempel complex. Dit complex was volledig door de jungle ingenomen voordat het weer gevonden werd. Het is pas sinds 2002 bezoekbaar voor toeristen. En ondanks dat het minder afgelegen is dan de Preah Vihear Tempels, komen ook nier nog niet veel toeristen. Vervolgens nemen we een paar mooie gravel wegen om naar Siem Reap te rijden. Deze stad is de laatste jaren erg hard uitgegroeid tot toeristische stad vanwege de nabijheid van Angkor Wat. Het is een erg levendige stad geworden met een uitgaansstraat vol bars en restaurant. Leuk om twee nachten te verblijven.

Dag 11 - Siem Reap - verblijf
Angkor Wat bezichtiging. De tempels van Angkor zijn een bron van inspiratie en trots voor alle Cambodjanen en spreken ook tot de verbeelding van de meeste bezoekers. De periode van het Angkor rijk beslaat zo’n 600 jaar en in die tijd zijn er meer dan 70 tempels, paleizen, bibliotheken en andere gebouwen, verspreid over 350 km² gebouwd. Eigenlijk is Angkor Wat maar één van deze tempels, maar tegenwoordig duidt men met die naam het hele gebied aan. Om alle tempels van dit gigantische complex te bezichtigen is één dag eigenlijk niet voldoende. Maar je reisleiding kan je adviseren welke tempels je het beste op welk moment kan bezoeken en welke tempels je zeker niet mag missen. Deze dag in Angkor Wat wordt zeker een van de culturele hoogtepunten uit je reis!

Dag 12 - Siem Reap - Battambang
Na het ontbijt vertrekken we naar Battambang, via een drukke chaotische weg. Om Battambang te bereiken rijden we via Sisophon op 100 km van Siem Reap. Dit deel van highway nr. 6 is goed begaanbaar. Highway nr. 5 van Sisophon naar Battambang is nog steeds een chaos, maar een waarlijke uitdaging. De tweede stad van het land, Battambang, bezit veel door Unesco beschermde Franse koloniale huizen. Deze liggen langs de rivier

Dag 13 - Battambang - Veal Veng
Het kan een inspannende dag worden vandaag, als we naar en door de Cardamom gebergte gaan rijden, crossen, ploeteren. Ondanks dat Cambodja alweer een groot aantal jaren toeristen ontvangt, is het Cardamon gebergte nog door weinig buitenlanders ontdekt. Het gebergte vormt de grens tussen Cambodja en Thailand en is nog lang een Rode Khmer bolwerk gebleven. In het begin zijn de gravel wegen nog wijds en vlak, maar dan worden ze hobbeliger, heuvelachtiger. De landbouwvlaktes veranderen in tropisch regenwoud. We overnachten in het kleine dorpje Veal Veng, in een eenvoudig guesthouse. We zullen van te voren al eten en drinken moeten bestellen zodat de guesthouse dat op tijd kan inslaan

Dag 15 - Veal Veng - Koh Kong
De route kan vandaag best zwaar worden zeker als een regenbui de ondergrond in gladde rode klei kan veranderen; dan glibberen en glijden we vooruit. We nemen onze tijd voor deze avontuurlijke rode route door het groene woud. De bewoonde wereld zal voor even heel ver weg zijn. We zullen onderweg dan ook een provisorische lunch hebben. Na de lunch zullen we op zoek gaan naar de nieuwe Chinese weg, een betonblokken pad dat ons naar Koh Kong brengt.

Koh Kong is een klein stadje aan de kust van de Golf van Thailand op enkele kilometers van het buurland.

Dag 16 - Koh Kong - Sre Ambel
We verlaten de bergen over een vers verharde weg richting Sre Ambel. Dit stuk is nog redelijk rustig. Sre Ambel is een rustige kustplaats met een hippie sfeer.

Dag 17 - Sre Ambel - Kep
We volgen de zuidkust van Cambodja en gaan van de heuvel naar het vlakke land bedekt met rijstvelden. Kep is een klein kustplaatsje met een mooi strand en mooi uitzicht over de oceaan. 

Dag 18 - Kep - Takeo
We zijn nu in het Delta gebied van Cambodja. Deze loopt over in de Mekong van Vietnam. Het is vlak land met oneindige rijstterrassen. We volgens smalle wegen door de rijstvelden in de ochtend. In het stadje Takao parkeren we de motoren bij het hotel, hier hebben we lunch. Vervolgens stappen we in kleine bootjes en varen we over smalle riviertjes en overgelopen rijstvelden naar Angkor Borei. Dit tempel complex is wellicht niet zo spannend als de tempels van Angkor en Preah Vihear, maar de toch erheen in een belevenis. Angkor Borei is alleen via een smalle weg aan de grens met Vietnam bereikbaar en de meeste bezoeker nemen daarom de boot. Na terugkeer gaan we terug naar het hotel en verblijven daar. 

Dag 19 - Takeo - Phnom Penh
In de ochtend rijden we mooie spannende paadje door de rijstvelden, als een mooi slot van deze avontuurlijke reis. Vlak voor de uitlopers van de stad komen we weer op de hoofdweg en mengen we ons in het chaotische stadsverkeer. Na aankomst in het hotel leveren we de motoren in. Je kunt de rest van de middag gebruken om langs de boulevard te wandelen of het koninklijke paleis te bezoeken. 

Dag 20 - Phnom Penh - Amsterdam
Vertrek uit het vriendelijke land. Indien je een dagvlucht hebt kom je dezelfde dag nog aan op Schiphol. Bij een nachtvlucht is de aankomst thuis op dag 21. 

 • Reisdetails

  Reiscode:
  CAM
  Categorie:
  Avontuur
  Groepsgrootte:
  6 - 12
  Dagen:
  21
  Prijs:
  vanaf 4.295,-
 • Routekaart

 • Film

 • Film

 • Film

 • Film

 • Film

Meld je aan op de nieuwsbrief, bekijk onze videos en de reisplanner