Dag 1 - Amsterdam - vertrek
Vertrek uit Amsterdam. Indien we met Iran Air vliegen moeten dames al in het vliegtuig een hoofddoek om. Bij elke andere maatschappij hoeven de hoofddoekjes pas aan na de landing. Afhankelijk van je vlucht, kom je vandaag of morgen aan in Teheran. In Teheran, de hoofdstad van Iran, word je van het vliegveld afgehaald.
Dag 2 - Aankomst - Teheran
Vandaag kun je de stad gaan ontdekken. Teheran is nu niet direct een stad om op het eerste gezicht verliefd op te worden. De stad is vooral heel erg groot, er wonen tussen de 10 en 12 miljoen mensen. Je kunt hier eindeloos veel tijd verliezen met van plek naar plek te reizen. De grote bazaar ligt in het laag gelegen zuiden van de stad. Terwijl wie meer mondain wil shoppen, en in een hip theehuis terecht wil komen, in het hoog gelegen noorden van de stad moet zijn. Hier woont de elite van Iran, op de eerste hellingen van het Alborz-gebergte, met zijn met sneeuw bedekte bergtoppen van rond de vierduizend meter hoogte. Zomers is het hier dan ook veel koeler dan in her zuiden van de stad, waar het stof van de woestijnachtige omgeving tot in iedere porie lijkt door te dringen. Om niet te veel tijd te verspelen, kun je vandaag deelnemen aan een excursie. Op die manier kan je een bezoek brengen aan de voormalige paleizen van de in 1979 verdreven Sjah Reza Pahlavi en zijn bijna even beroemde vrouw Farah Diba. Deze vind je uiteraard in het noorden van de stad. De paleizen liggen in een uitgestrekt park, en de diverse gebouwen bevatten nu diverse musea. Het meest bijzonder is het Witte Paleis, de vroegere zomerresidentie van de Sjah. Even verderop ligt een ander paleis, het Niyavaran Paleis. Hier breng je een bezoek aan het Sahebqerameh, het werkpaleis van de Sjah. Prachtige vertrekken, met veel mooie schilderijen, en eigenaardigheden als een tandartspraktijk, een Engelse pub en een gouden telefoon. In de wachtkamer foto’s van bijzondere bezoekers: Mao Zedong, Hitler, Queen Elizabeth II, Richard Nixon en Kemal Atatürk, voorwaar een bijzonder gezelschap. Als de tijd over hebt kun je een bezoek brengen aan het Nationale museum, met kunstschatten uit de lange geschiedenis van Perzië en Iran. Ook het Golestan Paleis, nabij de bazaar is de moeite van een bezoek waard, net als de drukke Imam Khomeini Moskee, de belangrijkste van de stad.
Dag 3 - Teheran - Kashan
De eerste dag op de motor. We rijden de drukte van de stad uit richting Qom. Deze plaats drukt je nog even met je neus op de meer recente geschiedenis van het land, die onlosmakelijk verbonden is met de Iraanse revolutie van 1979. De revolutie werd in gang gezet door de terugkeer van de gedurende 20 jaar verbannen Ayatollah Khomeini. Hij was het die de Sjah Reza Pahlavi verdreef, en het land naar zijn hand wist te zetten. Al snel werden kameraden uit de revolutie, die andere ideeën koesterden aan de kant geschoven, en werd de Islamitische Staat gesticht zoals we die nog steeds kennen. Imam Khomeini, zoals hij tegenwoordig genoemd wordt, had zijn basis in Qom, de stad die uit zijn voegen barst van de vele koranscholen.
We rijden de hoofdweg verder af, dit is niet de snelweg maar meer de provinciale weg naar het zuiden richting een interessant woestijnstadje Kashan. Het staat bekend als een van de meer religieuze plaatsen van het land, maar daar merk je niets van. De kleine bazaar is vriendelijk, en je kunt een bezoek brengen aan een paar koopmanshuizen uit de Khajarenperiode, eind 19de eeuw.’s Avonds kunnen we eten in een tot restaurant omgebouwd oud badhuis.
Dag 4 - Kashan - Isfahan
We rijden vandaag via de woestijn de bergen in. We zullen zoveel mogelijk binnendoor weggetjes nemen vandaag. We maken een lunch stop in het aarderode dorpje Abyaneh. Via binnendoor wegen komen we pas vlak voor Isfahan weer op de hoofdweg. Isfahan is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende stad van Iran. Isfahan de mooiste van alle Iraanse steden. We blijven hier twee nachten.
Dag 5 - Isfahan - Verblijf
Isfahan heeft niet alleen moskeeën, maar is een levendige stad die volop bij de tijd is. Ga ‘s avonds maar eens wandelen over één van de monumentale bruggen over de ondiepe Zayandaneh-rivier. Hier zie je jongelui flaneren op zijn Iraans: het flirten gaat zeer subtiel, maar het gebeurt niettemin. De theehuizen in de bruggen zijn ook al een bezienswaardigheid met hun barokke inrichting vol met snuisterijen. Verder kun je in Isfahan volop op souvenirjacht, in de grote bazaar, de Bazar-e Bozorgh, die zijn hoofdingang heeft aan de noordzijde van het Imamplein. Modernere winkels vind je hoofdzakelijk langs de Chahar Bagh Abbasi straat. Daar vlakbij vind je ook het Abbasi Hotel, vol ouderwetse grandeur, met een prachtige rustige binnentuin, waar je prima terecht kunt voor een kopje thee. Imposant is het Imam Plein, waaraan het paleis van Shah Abbas ligt, het Ali Qapu paleis, dat nu als museum is te bezoeken. Recht daar tegenover, aan de andere lange zijde van het plein ligt de zogenaamde vrouwenmoskee. Het plein zelf is schaars beplant en heeft diverse vijvers met fonteinen. Aan de zuidzijde van het plein ligt het mooiste monument van Isfahan, de indrukwekkende Imam Moskee. Via een rijk met mozaïeken gedecoreerde entree, die 45 graden gedraaid ligt ten opzichte van het plein, kom je op een klassieke binnenplaats, omringd door vier zogenaamde iwans, ondiepe met een boog bekroonde nissen. Alles overdekt met fraai blauw tegelwerk. Kortom er is genoeg te zien.
Dag 6 - Isfahan - Yazd
We verlaten Isfahan en rijden verder richting zuiden. We rijden het heuvelachtige gebied weer uit en komen langzaam weer in de woestijn omgeving. Als de overheid dit toelaat proberen we dit nagenoeg helemaal binnendoor en een groot deel over onverharde wegen te doen. Dit betekent dan bijna vanzelfsprekend een picknik lunch, omdat er in de piepkleine dorpjes onderweg geen restaurants zijn. Uiteindelijk komen we aan in de bijzondere stad Yazd.
Dag 7 - Yazd - verblijf
Yazd is een levendige woestijnstad en volgens Unesco één van de oudste bewoonde steden ter wereld. In het oude gedeelte van de stad vind je nog traditionele huizen met zogenaamde badgirs, windtorens, een hoge opbouw op de huizen, die elk zuchtje wind de huizen in zuigen. In het huis daalt de lucht en strijkt langs een waterreservoir, waardoor het verder afkoelt. Traditionele airconditioning dus. In de oude stad vind je ook fraaie oude badhuizen. Sommige kan je nog gebruiken als badhuis, andere zijn omgebouwd tot restaurant.
Dag 8 - Yazd - Rafsanjan
Kort onder Yazd slaan we af naar het oosten. We rijden in het woestijn gebied verder. Dit is niet een woestijn die vergelijkbaar is met de Sahara. Er is veel lage begroeing en geen fijn zand. Maar er heerst een woestijn klimaat. We rijden naar het plaatsje Banq, vanaf daar wordt de weg slechter. We rijden afwisselend verharde en onverharde wegen. Aan het einde van de dag komen we aan in het kleine stadje Rajsanjan. Accommodatie is eenvoudig.
Dag 9 - Rafsanjan - Sirjan
De bedoeling is om direct van Rafsanjan een overharde route te nemen die onder de stad Kerman langs loopt. We komen hierdoor in een klein heuvelachtig gebied.
Dag 10 - Sirjan - Shiraz
Vandaag rijden we naar Shiraz. Het is de hoofdstad van de provincie Pars, ofwel Perzië, wat al aangeeft dat je hier in het hart van de Perzische cultuur zit. Geliefde dichters als Hafez en Sa’di hebben hier hun mausolea, die druk bezocht worden door Iraniërs uit het hele land. Meer religieuze Iraniërs komen echter voor het tweede belangrijkste heiligdom van het land, het mausoleum van Shah-e Cheragh. Anders dan in Mashad mag je hier als buitenstaander normaal gesproken wel bij de schrijn komen, die in een van typisch Iraans spiegeltjesmozaïek voorziene ruimte ligt. Bijzonder is ook de sfeer van verering die hier hangt, en die je dus ook van dichtbij kunt meemaken.
Er is nog meer te bezoeken in Shiraz, een fort, tuinen, moskeeën, maar misschien moet je hier vooral lekker rondzwerven door de bazaar. Shiraz profiteert van zijn ligging temidden van uitgestrekt bergland. Nomaden uit de bergen komen hiér hun boodschappen doen, en komen hiér ook hun eigen zelfgemaakte spullen verkopen. Voor wie daar oog voor heeft zijn er prachtige authentieke kleden en andere gebruiksvoorwerpen te vinden.
Dag 11 - Shiraz - dagtocht Persepolis
Persepolis is door Unesco beschermd. In het grieks betekent het stad van de Perzen. Het is ooit gebouwd door Koning Darius. Persepolis doet met grote kolommen aan als een Griekse of romeinse nederzetting. De plaats ligt 30 km vanaf Shiraz. Hier kunnen we met de motor naar toe rijden.
Dag 12 - Shiraz - Anarestan
Een prachtige route door de bergen vandaag. We rijden naar het zuidwesten, richting de Perzische golf. Hier ligt een hoge bergkam waar we eerste omheen moeten rijden. We overnachten in een heel klein dorpje in de bergen. We verblijven hier bij mensen thuis in huis. Indien de groep groot is, worden we verdeeld over huizen van verschillende families. Dit is een unieke beleving, maar heel eenvoudig natuurlijk. Na aankomst bezoeken we de Jashak Salt dome. Een vallei gevormd door zoutkristallen.
Dag 13 - Anarestan - Bushehr
We ontbijten met de lokale mensen en verlaten het dorp. Via een smalle bergweg komen we weer op de hoofdweg en rijden direct door naar de kust. We volgende de gehele dag de route langs de Perzische golf met regelmatig mooie uitzichten hierover. Overnachting is in de kustplaats Bushehr met aan de overkant Saudi Arabie.
Dag 14 - Bushehr - Kazerum
In de ochtend rijden we door het Nationaal park Helleh, aan de kust. Daarna klimmen we weer de bergen in naar het kleine stadje Kazerum.
Dag 15 - Kazerum - Yasuj
We klimmen verder de bergen in en slaan een paar keer van de hoofdweg af om via smallere wegen een paar prachtige passen te rijden. Uitzichten zijn hier en daar fantastisch.
Dag 16 - Yasuj - Lordegan
Opnieuw een bergetappe. Misschien nog mooier dan gisteren. Enkele stukken zullen over onverharde wegen gaan. Lordegan is een kleine plaats en we verblijven in een eenvoudig hotel.
Dag 17 - Lordegan - Chelgerd
Opnieuw klimmen we verder. Vandaag bijna alleen maar slingerwegen. Met een mooi stuk onverhard. Chelgerd is eigenlijk een dorpje op een berg, er zijn geen hotels. We slapen in een nomadentent.
Dag 18 - Chelgerd - Aligudarz
We slingeren verder en dalen vlak voor Aligudaz af naar het vlakke land.
Dag 19 - Aligudarz - Behistun
Vanwege de afstand vandaag rijden we het eerste deel over de hoofdweg. Als we nog tijden over hebben, steken we over een onverharde weg binnendoor. Behistun is een eeuwenoude caravan sarai welke is omgebouwd tot een mooi hotel.
Dag 20 - Behistun - Hamadan
We komen weer in de drukkere delen van het land. Hier zijn meer wegen en dus meer keuzes te maken in de route. Onze planning is hoofdzakelijk smallere wegen en af en toe een deel onverhard. Hamadan ligt in een groen, bergachtig gebied op een hoogte van 1850 m aan de voet van de 3574 m hoge berg Alwand. De stad werd gesticht door de Meden en was de hoofdstad van het Medische rijk. De stad is in 642 door de Arabieren verwoest. Na de verovering van Perzië door het Arabische rijk verloor de stad haar belangrijke invloed.
Dag 21 - Hamadan - Teheran
Dit is een lange route. Dus we ontkomen niet aan een groot deel rijden over de snelweg. Aan het eind van de middag komen we terug in Teheran. Terug in de het altijd drukke verkeer van de hoofdstad.Deze laatste vrije avond kun je gebruiken om rond de bazaar te lopen, in een thee huis te hangen en voor de laatste keer van de vriendelijkheid en de gastvrijheid van de Iraniers te genieten.
Dag 22 - Teheran - Amsterdam
-
Reisdetails
Reiscode:IRNCategorie:AvontuurGroepsgrootte:8 - 12Dagen:21Prijs:vanaf 4.995,-
-
Vertrekdata
-
Routekaart
-
Film