Logo Motortrails.nl motorreizen

Madagaskar Baobab Autoreis

Dag 1 - Amsterdam - Vertrek

Dag 2 - Aankomst - Antananarivo
Een vertegenwoordiger van Auto Avontuur wacht je op op de luchthaven en brengt je naar het hotel in het centrum van de stad. Antanarivo ligt in een berggebied en dat zie je direct terug in de stad. Alle weggetjes lopen schuin en zijn vaak verbonden via trappen. Het centrum van de stad is het plein van de onafhankelijkheid, eigenlijk meer een twee baansweg gescheiden door een groenstrook. Hier is het altijd druk, maar ook in de straatjes eromheen valt veel te beleven. Dit is allemaal op 5 minuten lopen vanaf ons hotel. Omdat de meeste vluchten vroeg in de ochtend aankomen heb je de rest van de dag volop de tijd om de stad te bezoeken.

Dag 3 - Antananarivo - dagtocht
Nadat je de auto hebt ontvangen kan je vandaag een leuke dagtocht maken. Je rijdt eerst door de drukke en smalle straatjes van Antanarivo, waarbij je waarschijnlijk wel een paar keer vast staat in de file. Eenmaal de stad uit wordt het verkeer snel rustiger. Ongeveer 20 km buiten de stad ligt Royal Hill. Op deze berg staan verschillende tempels, deze zijn gebouwd door de eerste immigranten uit Zuidoost Azie. En hebben grote gelijkenis met tempel die gevonden worden in Indonesie en Maleisie. De plaats is nog steeds waardevol voor veel Malagasy als een relatie met hun voorouders en hun afkomst. De plaats staat ook op de Unesco beschermd erfgoed lijst.

Dag 4 - Antanarivo - Ampefy
Om de ochtendspits te vermijden kan je vandaag het beste vroeg vertrekken.  Je rijdt via een goed verharde weg richting het westen. Na een uurtje rijden kom je langs het Lemur park, ofwel het Maki Park. Dit is een opvang centrum voor Maki’s. In het park lopen verschillende soorten Maki’s rond. Je kunt hier met een gids door het park lopen waarbij je uitleg krijgt over de verschillende soortensoort en hun eigenschappen. Hier kan je na het bezoek lunchen. Het is dan nog twee uur rijden naar Chute de Lily. Deze waterval is een van de grootste van Madagaskar. Na dit bezoek rij je een stukje terug en dan verder naar het zuiden. Overnachting doe je in het piepkleine dorpje Ampefy in een hotel op de oever van een meer. 

Dag 5 - Ampefy - Antsirabe
Na een kleine 50 km wordt de weg onverhard. Het eerste stuk offroad van deze reis dus. Het is een stuk van circa 80 km. De gehele dag rij je door glooiend landschap met her en der rijstvelden. In de natte periode is het hier groen en in de lange droge maanden is het hier bruin en dor. Na het onverharde stuk volgt nog 40 Km over een asfaltweg tot in Antsirabe. Dit lieflijke stadje is de hoofdplaats van de pousse pousse, een felgekleurde riksja die door mensenkracht getrokken wordt. Enkele historisch koloniale gebouwen maken van dit plaatsje een aangename plek om te stoppen onderweg naar het zuiden.

Dag 6 - Antsirabe - Miandrivazo
Een rit  van een viertal uurtjes vandaag, maar op de eindbestemming valt nog wel wat te doen. Je volgt de verharde weg richting het westen en daalt voornamelijk af.  Je rijdt door een licht glooiende omgeving. Het is een dikke 200 Km naar Miandrivazo. Als je hier met lunchtijd bent kan je na de lunch in een boomstamkano voor een boottocht maken door de vallei. Eind van de middag ben je dan weer terug in Miandrivazo, waar je ook overnacht. 

Dag 7 - Miandrivazo - Morondava
Vandaag daal je steeds verder af. Eerst naar het zuiden, voor 120 km. Malaimbandy is een goede plek om koffie te drinken of voor een vroege lunch. Onderweg zijn het allemaal erg kleine plaatsjes en heel overzichtelijk. Gelukkig heeft de Malagasy keuken veel goede invloeden gehad. Ten eerste de Aziatische, ten tweede natuurlijk de Franse en ten derde is Madagaskar een eiland en dus goed voorzien van vis maar ook van koeien (zeboe) voor het vlees natuurlijk. Eten kan je in de kleinste plaatsjes. Na de pauze ga je door via de verharde hoofdweg naar de kust. Morodava is een gezellig kustplaatsje en een klein strandje. Dit waren de eerste vier rijdagen, over voornamelijk asfalt. Hier komt nu voor de komende dagen een einde aan.

Dag 8 - Morondava - Bekopaka
Vandaag wordt het een lange rijdag, dus is het handig om vroeg te vertrekken. Je rijdt door de befaamde Baobab Avenue en vervolgens door het prive natuurreservaat Kirindy. Na 90 km onverharde vaak stoffige zandweg kom je in Belo sur Tsiribihina aan, aan een van de breedste rivieren van het land. Hier moet je met de veerboot oversteken. Na de lunch volgt nog een dikke 100 km over onverharde gravel wegen tot aan de ingang van het Tsingy nationaal park, waar je overnacht.

Dag 9 - Bekopaka - Dagtocht Tsingy
Het Tsingy nationaal park is het meest bizarre park van het land. Het park bestaat uit ontelbare spitse rotspieken die bizarre formaties vormen. Er is een wandelroute uitgezet in het park die de verschillende pieken met hangbruggen verbindt. Het is niet voor mensen met hoogtevrees. Als je nog tijd hebben is een stuk noordelijker een tweede route door het park. 's Avonds overnacht je voor de tweede keer in Bekopaka.

Dag 10 - Bekopaka - Morondava. 
Je rijdt dezelfde volledig onverharde route weer terug als je heen gekomen bent. Helaas is er geen andere keuze. Lunchen kan je dus weer in Belo Tsiribihina en dan weer met de veerboot terug. Een van de mooiste dingen die je zult zien op deze reis is de zonsondergang bij de Baobab Avenue. Voor de fotografen is dit een buitenkans. Het stof van de onverharde weg in het oranje licht van de zonsondergang met als achtergrond tientallen prachtige baobab bomen........ Het worden zeker erg mooie foto’s maar het betekent wel een late aankomst in het hotel.

Dag 11 - Morondava - verblijf
Vandaag is een rustdag, waarbij je lekker kan genieten van het strand, de luie strandstoelen, de verschillende restaurantjes en barretjes die Morondava rijk zijn. Heb je de zonsondergang bij Baobab Avenue gemist, dan heb je vandaag een tweede kans. 

Dag 12 en 13 - Morondava - Manja, Manja - Toliara
Dit worden de twee lastigste dagen van de reis. Je rijdt door een gebied waar geen hoofdwegen lopen en waar alleen maar piepkleine gehuchtjes zijn gevestigd. Overnachten in Manja is een indicatie maar als de weg lastiger of juist gemakkelijker is is dit aan te passen. Hoewel je de zee niet ziet, loopt het eerste deel van de volledig onverharde route loopt langs de kust. Dan buigt deze langzaam af het binnenland in terwijl hij de rivier volgt. Manja ligt een stuk in het binnenland en op zo’n 150 km van Morondava.

Het tweede deel van de route blijf in het laagland en gaat over de Mangoky rivier. Deze moet je met veerbootjes oversteken. Dan is het nog een dikke 180 km voordat je weer aan de kust bent.

Het zijn twee lange dagen waarvan de zwaarte mede bepaald zal worden door het weer. Wordt het blubber of rul zand en hoeveel water staat er in de rivieren die je moet oversteken? In de havenplaats Toliara heb je in ieder geval een heel fijn hotel met warme douches en een goed restaurant. Je blijft hier twee dagen.

Dag 14 - Toliara - Verblijf
Deze dag kan je in de maanden juli en augustus gebruiken om een uitstap per boot naar de walvissen te maken. Maar je moet wel geluk hebben dat ze in de buurt zijn, er is dus geen garantie dat je ze ook daadwerkelijk zal gaan zien. De boottocht begint ten zuiden van de Toliara. Je rijdt er met je eigen auto naar toe.  De anderen maanden gaat de boottocht niet door. Je kan dan ten zuiden van Toliara de grotten van Sarodrane of een prachtig arboretum bezoeken.

Dag 15 - Toliara - Ranohira
Vandaag volg je de goede highway 7. Deze klimt langzaam weer de bergen in. Je rijdt over een pas van 1.056 meter. Rond het middaguur kom je aan in Ilakaka waar jue kan lunchen. Ilakaka is een explosief groeiend stadje door het delven van saffiers. Je kunt eventueel een van de mijnen en een workshop kunnen bezoeken. Hierna is het nog een uurtje rijden tot in Ranohira waar je overnacht. 

Dag 16 - Ranohira - bezoek Isalo Nationaal Park 
Isalo is een park dat gelijkenis heeft met de Grand Canyon in Amerika. Het gaat hier niet om de dieren maar wel om de landschappen en rotsformaties. Vandaag heb je de hele dag om  dit park te bezoeken. Je kan onder begeleiding van een gids een prachtige route volgen langs watervallen, natuurlijke zwembaden en avontuurlijke kloven. In het midden van de wildernis krijg je dan een barbecue lunch voorgeschoteld terwijl ringstaartmaki’s en roodhoofdmaki’s in het struikgewas om je heen spelen.

Dag 17 - Ranohira - Ambalavao 
Je rijdt verder over highway 7 tot in Ambalavao, waar je tegen lunchtijd aankomt. Je checkt in bij een prachtig hotelletje vlakbij het Anja park. Een kort tochtje naar en door dit park brengt je al snel bij een grote kolonie ringstaartmaki’s, misschien wel de meest bekende van alle lemuren.

Dag 18 - Ambalavo - Ranomafana
Vandaag rijd je verder over een slingerende weg het berggebied in, naar het noorden. Je hebt alle tijd om foto’s te maken en veel te stoppen in kleine dorpjes. Lunch kan je in Fianarantsoa. Ten noorden van deze stad sla je af naar het oosten en kan je een stop maken bij de watervallen van Namorona. Je overnacht  in het kleine dorpje Ranomafana.

Dag 19 - Ranomafana - Antsirable. 
In de ochten kan je een bezoek brengen aan het regenwoud van Ranomafana. Na het bezoekje neen je een andere route naar de hoofdweg dan je heen gekomen bent. Deze is wel onverhard. Terug op snelweg rij je verder naar het noorden. Lunchen kan je in Ambositra. Hierna is het nog 90 km naar de eindbestemming. Je rijdt de hele dag door de hoogste delen van het land, met prachtige wegen en mooie vergezichten. 

Dag 20 - Antsirable - Antananarivo - terugvlucht
Via een mooie slingerweg route rij je terug naar de hoofdstad. Hoe dichterbij je komt hoe drukker het wordt. Hopelijk ben je voor de vroege spits terug in het hotel, vanwaar deze prachtige reis is begonnen. Aangezien het vertrek meestal pas ‘s avonds laat is heb je nog de hele middag om door de stad te wandelen en de laatste inkopen te doen en een leuk restaurant te zoeken voor het laatste diner in Madagaskar. Laat in de avond wordt je naar de luchthaven gebracht voor de vlucht terug naar huis.

In sommige gevallen kan het zijn dat de terugvlucht 's middags vertrekt. In dat geval wordt er bekeken of het programma enigszins moet worden aangepast om tijdig in de hoofdstad aan te komen, zodat er nog voldoende tijd is om te douchen, om te kleden en in te checken.  

Dag 21 - Aankomst Amsterdam

 • Reisdetails

  Reiscode:
  SMA
  Categorie:
  Auto avontuur
  Groepsgrootte:
  1 - 12
  Dagen:
  -
  Prijs:
  n.n.b.
 • Routekaart

Meld je aan op de nieuwsbrief, bekijk onze videos en de reisplanner